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1 Questions related to the full proposal phase 

Q 1.1: For the letter of commitment (applicants) it is said: “If, within one institution, several cost 
entities are applicants, their commitment is stated either in separate letters (signed by 
the head of the group/laboratory), or in one common letter (signed by an authorized rep-
resentative of the institution). In the latter case, the commitment of the host institution 
may be included in the same letter.” Do we get that right, that the LOCs can be signed at 
the level of head of the group and not at institutional head level, even if there is only one 
group of that institution applicant in the consortium? 

Answer: 
Since at the full proposal phase, the term applicant is explicitly broken-down at the level of cost 
entities, if there is only one cost entity in the institution, it is indeed sufficient that the head of this 
cost entity signs the letter of commitment. If there are several cost entities in the institution and 
commitment is declared in one letter (institutional letter), a representative of the institution (higher 
hierarchy level) must sign it.  

Q 1.2: We are not quite sure, what is meant by No. 8 in the template: “Sources of federal financial 
assistance”. Is this only for running applications or also for running projects and what 
federal instruments are included here? Can you maybe give us an example what is in-
cluded/referred to here? (Guidelines, 3.4 say that third-party funding includes contribu-
tions from sources other than the Federal Administration – does that include also e.g. 
SFOE, NFP, SNF, other SWEETs?) 

Answer: 
Third-party contributions exclude all federal financial support (such as SFOE and other Fed Of-
fices, Innosuisse, snsf), since declaring these could be a case of double funding. However, 
though we do not recommend it, co-funding of a project, i.e., applying simultaneously for support 
from different federal instruments, is legal, which is why Section 8 enables the declaration of 
such co-funding. Note that if there are federally funded projects with which there are synergies 
or collaborations with the consortium WPs, then those should be included in Section 7 of the 
template. 

 

2 Questions related to the pre-proposal phase 

Q 2.1: Since no continuation of CROSS is foreseen beyond 31.12.2022 is it correct to assume 
that the participation of running SWEET consortia in Co-Evolution would need to be 
funded by Co-Evolution? One example would be the Living and Working call. I presume 
the winning projects from this call will also participate in Co-evolution. Do the necessary 
funds again come from Co-Evolution? 

Answer: 
Applicants that are part of the Co-Evolution Consortium must be funded by SWEET funding 
provided by the Co-Evolution Call, own contributions, or third-party contributions. (Note that as 
stated in Section 3.4 of the Call Guideline, third-party contributions are financial contributions 
from sources other than the Federal administration, applicants, and cooperation partners.) 
Whether the applicants are part of existing consortia or not is irrelevant.  
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Q 2.2: As the topic is not following the former SWEETs in its more classical line of research 
structure and has a strong focus on transdisciplinarity and models/simulations, the ‘nor-
mal’ let’s put idea/development X into practice with an implementation partner PnD style 
is only partially suited for this Call. Given this background: Could you please provide 
some ideas what is and what is not allowed/suitable for a PnD structure in this Call? 

Answer: 
Given the special nature of this call, there were discussions within the SFOE during the elabo-
ration of the call guideline as to whether it even made sense to set aside funding for P+D pro-
jects. In the end, we did so not because we see particularly obvious topics for P+D projects, but 
because we did not want to restrict the consortium’s freedom. Depending on the consortium 
members and the topics chosen for the focus reports, P+D projects could be envisaged that 
focus at least partially on the public acceptance of and response to technologies to which the 
public is directly exposed, for example. (Without wishing to influence the consortium’s thinking 
in any specific way, the Erlenmatt Ost project, partially funded by the SFOE through the P+D 
programme, might serve as inspiration.) What is important to keep in mind is that for all SWEET 
calls, P+D projects must be well integrated with the project portfolio. For this call, this should be 
interpreted as P+D projects being related to the topics of one or more focus reports and contain-
ing natural sciences/engineering, economic sciences, and SSH aspects. 

Q 2.3: As the Call should ideally bring together all interested research groups, would it be pos-
sible by the SFOE, that you publish which groups are ‘Coordinators’ of consortia pro-
posals, so that interested groups could actually contact those? 

Answer: 
It is not entirely clear whether the question relates to (a) coordinators of consortia intending to 
submit pre-proposal in response to this call or (b) coordinators of consortia that responded to 
previous calls. If it’s the former: The SFOE cannot get involved in the formation of consortia and 
therefore does not share information about other consortia that have notified the SFOE about 
their intention to submit a pre-proposal. If it’s the latter, information about the coordinators of the 
consortia from Call 1-2020 and 1-2021 can be found here and here (see flyer). 

Q 2.4: In the paragraph 4.2, SWEET Call 1-2022: Call Guideline, it is mentioned that LoIs must 
be signed by authorized representatives. Could you please tell us who these people are? 
Is the signature of the applicant sufficient for the LoI of the applicant or is the signature 
of the rectorate also required? For the institutional LoI, the vice-rector of research of the 
institution as well as the dean of the faculty concerned will sign this letter, will this be 
appropriate? 

Answer: 
It depends on what you mean by “applicant”. If the applicant is a lab/group, then the head of the 
lab/group (PI) is authorized to sign the letter. If the applicant is the institution, the signature of a 
PI is in this case not sufficient, but it is appropriate for the Vice-Director of the institution to sign 
the LoI. 

 

https://www.bfe.admin.ch/bfe/de/home/forschung-und-cleantech/foerderprogramm-sweet/ueberblick-ausschreibungen/sweet-integration-erneuerbare-energien.html
https://www.bfe.admin.ch/bfe/en/home/research-and-cleantech/funding-program-sweet/news/sweet-konferenz.html
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